Osnovan pribor za kaligrafiju

Osnovan pribor za kaligrafiju

Posted on Posted in Osnove

Osnovan pribor za kaligrafiju može činiti samo papir i olovka, a opet i tuš, navilpero, kistovi te ručno rađeni papiri. Sav pribor je moguće nabaviti online ili pak u većim knjižarama i papirnicama.

Često živimo u zabludi kako nam je potreban skup pribor kako bismo počeli sa kaligrafijom, no u stvarnosti nije tako. Osnovan pribor za kaligrafiju može činiti bilo što – obična olovka, penkala ili pak nalivpero. Ukoliko ste ikada popratili kaligrafere na Instagramu, mogli ste vidjeti kako koriste različite alate, od običnih flomastera do profesionalnih kistova. No, kako smo još u samim osnovama kaligrafije, saznat ćete što točno čini osnovan pribor koji vam je potreban ukoliko želite uči dublje u kaligrafiju.

Najbolji papir za kaligrafiju

Kada tražite papir za kaligrafiju želite pronaći onaj na kojem se tuš neće razlijevati, a da je dovoljno tanak kako biste kroz njega vidjeli pomoćne linije koje vam pomažu da pišete ravno. U tom slučaju tražite običan papir za nacrte – savršen je za vježbanje kaligrafije. Uz to ćete si skratiti vrijeme jer nećete trebati sami izvlačiti pomoćne crte.

Vruće prešani papiri su skuplji, no najprikladniji su za većinu kaligrafskih djela. Imaju glatku površinu koja također osigurava da vam se tuš ne razlije na papiru.

Ručno izrađeni papiri su odlični ukoliko želite nešto jedinstveno i posebnog karaktera.

Ukoliko želite najjeftiniju opciju, onda vam je dovoljan običan papir ili debeli glatki papir. Na običnom papiru se često razlijeva tuš, no odličan je ukoliko koristite japanske olovke za kaligrafiju, kao što je Tombow Fudensoke. Debeli glatki papir će bolje podržati tuš, ali ako se ne želite brinuti oko razlijevanja, svakako prodajte vruće prešane ili ručno izrađene papire.

Pera i vrhovi pera

Nalivpera se koriste za pisanje rukom i manje radove.

Najpopularnija pera za kaligrafiju su pera za izvlačenje crta. Ona služe kako biste dobili tanke i debele linije te im je vrh tanak.

Ukoliko imate pero sa ravnim (rezanim) vrhom onda će vam ono dobro poslužiti u Gothic stilu. Obično ljudi započinju sa njima i tim stilom jer je najteži. Zahtijeva puno uloženog strpljenja, vježbe i vremena. No, ako naučite taj stil, znat ćete i pod kojim kutem držati nalivpero i kako izvlačiti linije.

Postoje i nalivpera za ljevoruke – ona su rezana pod suprotnim nagibom od onih za dešnjake.

Šiljasta pera sa elastičnim vrhom su odličan izbor ako želite napraviti bakrorezno pismo.

Odlučite što želite raditi i prema tome nabavite nalivpero. Ono ne mora biti skupo – rezana nalivpera se mogu pronaći po cijeni od 100 kuna.

Nalivpera

Kistovi

Kistovi u početku zahtijevaju puno strpljenja zbog svojeg fleksibilnog vrha koji često ‘pobjegne u krivom smjeru’ – no njihovim korištenjem ćete razviti koncetraciju i smirenost.

Široki sintetički kistovi te oni od kunine dlake će vam služiti u svakodnevnom vježbanju kaligrafije. Ono što je potrebno je to da ih dobro očistite nakon korištenja kako im se dlaćice ne bi slijepile.

Šiljasti kistovi su odlično ukoliko želite pisati verzalnija slova.

Kineski kistovi vam omogućuju jake kontraste debelih i tankih linija.

Ukoliko želite tanke, razbašurene linije, onda je kist od trske pravi izbor.

Jeftinija alternativa vam mogu biti pojedinačni Kuretake kistovi.

Brush kistovi

Olovke

Olovke su najpovoljniji i najefikasniji alat za vježbanje kaligrafije.

HB olovka koja je srednje tvrda će vam koristiti za izradu nacrta i prenošenje pomoću paus papira.

H olovka koja je tvrda će služiti za izvlaćenje pomoćnih crta za pisanje.

U pravilu ne postoji savršena olovka za kaligrafiju – bitno je samo da je dobro zašiljena. Kao alternativu možete koristiti tehničku čija je špica uvijek iste širine.

Pen

Osnovan pribor za kaligrafiju vam mogu činiti one olovke i papir koji su vam upravo pri ruci. Naravno, ukoliko želite pisati nalivperom, trebat ćete uložiti u kvalitetniji papir na kojem se ne razlijeva tuš. Bitno je shvatiti ono što želite i naprema tome ulagati u daljnji pribor.

Podijeli sa prijateljima: