Calligraphy

Kaligrafija – što je to i koje su česte zablude

Posted on Posted in Osnove

Kaligrafija je umjetnost lijepog pisanja rukom uz pomoć pera, olovke ili nekog drugog pribora za pisanje. Moguće ju je prakticirati na bilo kojoj površini, od papira pa do šalice, u svakom trenutku. Ona predstavlja predivan način izražavanja svojih osjećaja kroz stil pisanja slova.

Divider

Kaligrafija je umjetnost gdje tankim i debelim linijama ispisujemo slova i znakove stavljajući ih u određenu harmoniju. Također, kroz nju izražavamo određene osjećaje pisajući različitim stilom. Nju je moguće vidjeti u svakodnevnom životu – na pozivnicama za vjenčanje, zidovima, slikama na internetu čiji je tekst ispisan krasopisom itd. Praktična je, jer ukoliko se bavite njome, ne postoji točno određen trenutak kada ćete ju prakticirati – možete pisati dok pričate na telefon, čekate kavu u kafiću ili pak pišete kako biste ju pretvorili u profitabilan hobi. Što je najbolje, vi ju možete naučiti vrlo brzo i jednostavno te stvoriti nešto jedinstveno.

Često ćete vidjeti različite natpise i znakove, a da niste ni svjesni da se radi o kaligrafiji. Ona se razlikuje od kulture do kulture – postoji zapadna, azijska te islamska kaligrafija te svaka ima svoja obilježja.

Kaligrafija u različitim kulturama

Zapadna kaligrafija je ona na koju smo navikli te je ljudi često povezuju sa pisanim slovima koje smo učili u osnovnoj školi. Iako pisana slova spadaju pod jedan od njenih stilova. U povijesti se koristio danas popularni “Gothic” stil koji je pisan rezanim perom.

Zapadna kaligrafija

Azijsku čini kombiniranje tanjih i debljih linija kako bi se dobili japanski i kineski simboli. Tradiconalno se koriste kistovi koji su oblikovani na način da njima možete kreirati linije razne debljine pritiskom. Ukoliko pratite moderne kaligrafe primijetit ćete kako koriste određen tip ‘flomastera’ sa fleksibilnim vrhom koji postiže isti efekt.

azijska

Islamska je slična našoj, samo što je mi promatramo kao skup simbola. Njihova slova su ispisana krasopisom, također kombinirajući tanke i debele linije te se većinski ispisuje rezanim perom.

Islamska

Česte zablude o kaligrafiji

Postoje mnoga uvjerenja o kaligrafiji koja ju stavljaju u uži smisao te je predstavljaju kao skup hobi. Ovo su najčešća:

  • Jedini alat koji se koristi za pisanje je nalivpero – netočno. Vi možete koristiti što god da vam je pri ruci, od obične penkale do flomastera za japansku kaligrafiju.
  • Kaligrafija je preskup hobi – zabluda koja se stvara zbog skupih nalivpera koji dođu po par tisuća kuna. Kako nalivpero nije jedini alat za kaligrafiju, vi možete se baviti njome i za samo 10 kuna koristeći osnovan pribor za kaligrafiju.
  • Čine je samo pisana slova – postoje mnogi stilovi, a vama je da odaberete svoj. Jedni od čestih su ‘brush‘ čija slova imaju više izražene kontraste između debljina linija, ‘gothic‘ koji se često koristio u starim knjigama, moderni koji je danas najprošireniji itd.

Kaligrafija je umjetnost lijepog pisanja kojom se može baviti bilo tko neovisno o kulturi i stilu pisanja. Česte su zablude kako je čine samo pisana slova ili kako je ona skup hobi, no uz samo par kuna i bez ikakvog ograničavanja u stilu, vi možete razviti jedinstveni kaligrafski stil. Ukoliko želite saznati više o samoj kaligrafiji, pretplatite se na newsletter te budite prvi koji će saznati o najnovijim postovima.

Podijeli sa prijateljima: