Savjeti za pisanje kaligrafije

Početnički savjeti za pisanje kaligrafije

Posted on Posted in Kako pisati

Da biste započeli sa kaligrafijom važno je imati početni kaligrafski pribor, pronaći izvor inspiracije ili pak običan word dokument sa željenim kaligrafskim fontom. Dok ste u početku, najbolje je da vježbate kod kuće u vrijeme kada imate maksimalan mir kako biste pažnju mogli maksimalno posvetiti precrtavanju tekstova ili riječi.

Savjeti za kaligrafiju u samim početcima mogu biti od velike pomoći kada ne znate kako započeti. Fokusirat ćemo se na osnove osnova, kako biste malim stvarima došli do vlastitog, jedinstvenog stila i izrazili osjećaje olovkom i papirom.

Najbolji osnovni savjeti za pisanje kaligrafije:

  1. Odlučite koji stil želite prakticirati. Postoje različiti stilovi, od krasopisa do rezanih slova te će vam svaki pomoći da razvijete kaligrafske vještine. No, razlika između svakog je u njegovoj težini savladavanja. Na primjer, rezana slova (često ih se naziva i Gothic stil) su najkompleksnija za naučiti te zahtijevaju puno truda i vremena. Ako ste neodlučni, najbolje je početi sa modernim kaligrafskim stilom. Na njemu ćete razviti ‘osjećaj’ za debele i tanke linije te naučiti kada koji pritisak i kut pisanja imati (ovisno o tome čime pišete)

moderna kaligrafija     2. Precrtavajte već postojeće radove. Dok precrtavate postojeće, pridajte pažnju zaobljenosti određenih linija, gdje su tanki, a gdje deblji potezi. Pogledajte rubove slova, jesu li oštri, geometrijski – bit je naučiti karakter nekog slova. Najbolje je da pronađete font koji vam se sviđa, upalite word i ispišete neku riječ u njemu te to precrtate na papir.

Precrtavanje kaligrafije

3. Pronađite svoju inspiraciju. Najbolji izvor inspiracije vam može biti Instagram. Tamo konstantno možete pratiti radove drugih kaligrafa te ih spremiti u vlastite kolekcije. Također, kao nepresušan izvor inspiracije vam može poslužiti i Pinterest. Pronađite ono što vam se sviđa i organizirajte u kolekcije te pišite. Učit ćete kroz najbolje primjere i vlastitim tempom, a kroz vrijeme ćete stvarati i bolje radove.

 

Savjeti za pisanje kaligrafije svima dobro dođu u početku jer se često osjećamo obeshrabljeno kada ne znamo kako početi. No bitno je zapamtiti kako su i oni najbolji nekad bili na tom mjestu i u toj poziciji. Sve što vam treba su obični papir i olovka, word te inspiracija i konstantnom vježbom ćete doći do željenih rezultata.

 

 

Podijeli sa prijateljima: