Pisati kaligrafska slova

Kako naučiti pisati kaligrafska slova

Posted on Posted in Kako pisati

Pisati kaligrafska slova je vrlo jednostavno uz pomoćne papire preko kojih ćete vježbati svoju tehniku pritiska kista i dobivanja debelih i tankih linija. Pomoćne papire je moguće kupiti online ili napraviti vlastite, što je gotovo besplatna opcija.

Usavršavanje tehnike pisanja sa perom ili kistom fleksibilnog vrha, pritiska i davanje pažnje debelim i tankim linijama odjednom se čini kao nemoguć posao početnicima. Možda vas muči samo rukopis ili gdje staviti tanku ili debelu liniju. Da biste to brzo izvježbali, pomoći će vam pomoćni papiri.

Sjećate li se kako smo u osnovnoj školi vježbali pisanje slova tako da bismo jedno slovo pisali mnogo puta jedno iza drugog dok ne bi usavršili njegovo pisanje? Pomoćni papir je upravo to, jedino što se na njemu nalaze već ispisana slova sivom bojom

Pisanje kaligrafskih slova uz pomoćni papir

Prvo što vam je potrebno je pero, kist ili flomaster sa fleksibilnim kistom. Ukoliko se ne možete odlučiti što biste, preporučam Tombow Fudensoke Hard Tip pošto omogućava veću kontrolu nad pritiskom i kontrastom linija. Ako ste i dalje neodlučni, možete pogledati post o osnovnom priboru za kaligrafiju.

Zatim trebate pomoćni papir sa slovima moderne kaligrafije koji sadrži pomoćne linije kako biste pisali ravno te slova ispisana sivom ili nekom svijetlom bojom. Ono što trebate napraviti je na tankim linijama prolaziti lagano vrhom kista / pera, a na debljima jače pritisnuti. Ponavljajte postupak dok ne počnete automatski i u jednom potezu pisati slova. Potom ih možete isprobati pisati bez pomoćnog papira.

Isprobavanje kaligrafije

Ukoliko nemate pomoćni papir sa slovima moderne kaligrafije, možete jednostavno pronaći font koji vam se sviđa te u Microsoft Wordu napraviti vlastiti template. Na taj način možete isprobavati i učiti bilo koji stil, čak i onaj sa rezanim slovima koji se piše rezanim nalivperom.

Moguće je brzo i jednostavno naučiti kaligrafska slova uz pomoćni papir. Njega je moguće nabaviti online ili čak napraviti samostalno. Najbolje od svega je to što možete vježbati stil koji god poželite.

Podijeli sa prijateljima: